• 1399/02/29 - 12:01
  • تعداد بازدید: 970
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
گزارشی از فعالیت ها و عملکرد مرکز ملی تشخیص بیماری های میگو در استان بوشهر

کنترل و ردیابی سلامتی از مراکز تکثیر تا مزارع پرورش میگو با آزمایشات PCR

بطور متوسط سالیانه 6000 آزمایش PCR جهت اجرای برنامه مراقبت بهداشتی بر روی نمونه های پست لارو ،میگوی مولد ، میگوی پرورشی وغذای میگو در این بخش انجام می شود .

    به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان بوشهر ، مرکز ملی بررسی و تشخیص بیماریهای میگو فعالیت خود را در زمینه تشخیص بیماریهای آبزیان ، دام و طیوراز سال 1384  آغاز نموده است .

بخش های فعال این  مرکز  بخش مولکولی ، سرولوژی ، باکتری شناسی ، انگل شناسی و بافت شناسی می باشد که سالانه بیش از 20000 ازمایشات تشخیصی  آبزیان ، دام و طیور  در این بخش ها با بهره گیری از نیروهای انسانی متخصص ، متعهد و مجرب  با هدف کمک به تشخیص صحیح و دقیق بیماریها و حفظ و ارتقائ سطح سلامت جامعه انجام می گیرد .

در بخش مولکولی بیماریهای مهم صنعت پرورش میگو (WSSV -IHHNV-HPV-MBV- TSV-YHV-IMNVبر اساس دستورالعمل OIE  به روش RT-PCR  و Nested – PCR انجام می گیرد که کمک شایانی به احیائ صنعت پرورش میگو پس ازسال 1384 نموده و سبب تثبیت وتداوم تولید دراستان بوشهر بعنوان بزرگترین تولید کننده میگوی پرورشی در کشور  شده است . این مرکز به عنوان مرکز مرجع تشخیص و تایید  بیماریهای مولکولی میگو در کشور می باشد که علاوه بر دریافت و انجام آزمایشات داخل استانی سالیانه نمونه های زیادی از استانهای هرمزگان ، گلستان ، سیستان و بلوچستان و استان خوزستان دریافت می دارد .

 

تشخیص انگل های خونی  نظیر تیلریوز بابزیوز  و آناپلاسموز در دام ،  تشخیص كنه واروا واسپور نوزوما در زنبور عسل و تشخیص انگلهای آبزیان ماهی و میگو در این مرکز انجام می شود.

بخش میکروبیولوژی آزمایشگاه با کارشناسان متخصص ، تجهیزات و  محیط های کشت اختصاصی و افتراقی قادر به کشت و جداسازی عوامل باکتریایی می باشد .بررسی عوامل سقط جنین ، پایش  باقیمانده انتی بیوتیک در گوشت مرغ  ، بررسی کیفیت آب مراکز تکثیر ، کشت و جداسازی گونه های مختلف ویبریو  از پست لارو، میگوی های مولد و پرورشی ، کشت و جداسازی عوامل بیماریزای ماهی در این بخش انجام می شود  .میکروبیولوژی آزمایشگاه استفاده از كادر شرکت در برنامه  های کنترلی و نظارتی مراجع بین المللی (ارزیابی فعالیت آزمایشگاه ) و مقایسات بین آزمایشگاهی  مانند  انجام آزمون های مهارت  به منظور ایجاد بهبود مستمر در مجموعه فعالیت‌ها و فرایند‌های آزمایشگاه ، همکاری و مشارکت با سازمان دامپزشکی کشور در اجرای برنامه های مراقبت و مبارزه با بیماریهای دام اجرای پروژه های فنی تحقیقاتی با همکاری مراکز آموزشی و موسسات تحقیقاتی از دیگر فعالیت های این مرکز می باشد.

 

    همچنین تشخیص بیماریهای ویروسی  ماهی VNN , IRIDOVIRUS  با هدف   پیشگیری  و کنترل بیماری های ویروسی  و ارتقای سطح بهداشتی ماهیان نیز در این بخش با روش مولکولی PCR   انجام می شود .

 

 بطور متوسط سالیانه 6000 آزمایش PCR  جهت اجرای برنامه مراقبت بهداشتی بر روی نمونه های پست لارو ،میگوی مولد ، میگوی پرورشی وغذای میگو در این بخش انجام می شود .

 

آزمایشات سرمی در طیور بطور کلی به  منظور تشخیص بیماریها، بررسی میزان موفقیت واکسیناسیون و اهداف غربالگری و تعیین تیتر آنتی بادی به کار می روند . بخش سرولوژی مجهز به دستگاه الیزا ، کیت و انتی ژنهای H5-H7-H9-ND جهت تشخیص بیماریهای آنفلوانزا  ونیوکاسل در طیور و انتی ژنهای رزبنگال ، رایت و 2-ME  می باشد . آنفلوانزای فوق حاد پرندگان جزء بیماری های به شدت واگیر، مشترک و خطرناك بین پرندگان (اهلی و وحشی)، انسان و بعضا سایر پستانداران است که به علت شدت و سرعت تلفات در پرندگان (اهلی و وحشی) و نیز قابلیت گذشتن از سد بین گونه ای که بر اثر جهش های رخ داده در ژنوم ویروس ایجاد شده است این بیماری حائز اهمیت می باشد .امکان تشخیص  سریع این بیماری  با آزمایش ممانعت از هماگلوتیناسیون (HI)  وجود دارد .

تشخیص سرمی بیماری بروسلوز یا تب مالت که از جمله بیمارهای مشترک انسان و دام می باشد و توسط باکتریهای خانواده بروسلا ایجاد می شود. با تست غربالگری رزبنگال و  تست های تاییدی رایت

2-ME  (2- Mercapto Ethanol) انجام می شود . و همچنین  با توجه به برنامه مبارزه با بروسلوز سازمان دامپزشکی در جمعیت دام های کشور با استفاده از  واکسیناسیون میزان اثر بخشی واکسیناسیون انجام شده نیز در این مرکز مورد بررسی قرار می گیرد.

 

تهیه و تدوین : حسام حق پرست – عبدالرضا کللی

  • گروه خبری: اخبار استان
  • کد خبر : 252102
کلمات کلیدی

نظرات

Comments Counts : 0

Leave a Comments

لینک کوتاه